Prof. Dr. Altuğ ÇetinkayaMENÜRandevuRANDEVU

Göz Sulanması Tedavisi

Göz Sulanması Tedavisi

Göz Sulanması Nedir?

Göz sulanması gündelik yaşamı çok zorlaştırır. Sürekli elde mendil gezmekten öte, sulanan gözlerle iyi bir görme sağlamak mümkün değildir. Nasıl ki suyun altında gözlerimizi açtığımızda bulanık görüyorsak, göz sulanması nedeniyle gözümüzün önünde sürekli su biriktiğinde de etrafı net göremeyiz.

Göz Sulanması Nedenleri

Göz sulanmasının en sık nedeni, şaşırtıcı olsa da bazen göz kuruluğundan kaynaklanmaktadır. Gözümüzün ön tabakaları kuruduğunda, beynimize daha fazla gözyaşı üretimi için sinyal gider ve beynimiz alelacele kalitesiz gözyaşı salgılanmasını başlatabilir.

Özellikle bir işe çok dikkatimizi verdiğimizde kapak kırpma refleksimiz oldukça azalır. Göz yaşı salınımı sadece kapak kırpıldığında gerçekleştiği için kırpma sayısı azaldığında gözümüz de kurumaya başlar.

Uzun süre bilgisayar, tablet kullanımında, özellikle yüksek hızda araç kullandığımızda; dikkatli biçimde kitap okuduğumuzda, televizyon izlediğimizde gözlerimizde batma, kızarıklık olması ve durumu düzeltmek için aşırı göz sulanması da bu nedenledir. Bu gibi durumlarda gözümüzü bilinçli olarak açıp kapamak ve kırpma sıklığımızı arttırmak fayda sağlayacaktır.

Suni gözyaşı damlası kullanmak da ilave katkı sağlayabilmektedir!

Göz sulanmasının diğer sık nedenleri arasında göz yaşı kanal tıkanıklığı, göze çapak kaçması, kirpik dibi iltihabı, kapak kenarı hastalıkları, göz yüzeyinin iltihaplanması, kirpik batması ve güneş ışıklarına aşırı maruziyet yer almaktadır.

Göz Sulanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz sulanması tedavisi altta yatan sebebe göre yapılır. Öncelikle göz yüzeyinde sulanmaya neden olabilecek sebepler detaylı göz muayenesi ile incelenir. Mikroskop altında olası bir yabancı cisim, infeksiyon durumu, gözün saydam tabakasının hastalıkları, kurugöz durumu, kapak iç yüzeyindeki problemler, allerjik bulgular, kapak kenarındaki bezlerin durumu, kirpik diplerinin hastalıkları araştırılırdıktan sonra yine mikroskopla üst ve alt kapakların iç kısmındaki gözyaşı kanalının giriş kısmı incelenir. Kapak gevşekliği testleri ve damla testleriyle ileri araştırmalar yapılması önemlidir.

Göz Sulanması Tedavisi

Detaylı göz muayenesi sonrası, varsa yabancı cismin çıkartılması, kornea hasarı yapan hastalıkların teşhisi ve tedavisi, infeksiyonların tedavisi kalıcı hasarların önlenmesi açısından çok önemlidir. İçe dönen kapak ve kirpiklerin kalıcı cerrahi tedavisi mümkündür.

İltihap ve allerji durumlarında teşhise yönelik tedavi, şikayetlerinizi giderecektir. Çoğu durumda, güneş gözlüğü kullanmak, makyaj malzemesi değiştirmek, sıcak pansuman ya da kirpik dibi temizliği şampuanları kullanmak gibi doktorunuzun tavsiye edeceği basit önlemlerle şikayetleriniz giderilebilecektir.

Gözyaşı kanal tıkanıklığı varlığında, aralıksız sulanmayla beraber şiddetli çapaklanma ve sonunda tüm yüzü şişiren ciddi infeksiyonlar ortaya çıkabileceği için bu durumun cerrahi tedavisi gerekmektedir.

Söz konusu cerrahiler, bazen tecrübesi veya bilgisi olmayan hekimler tarafından abartılarak anlatılmakta, yanlış aktarımlar nedeniyle hastalar bu ameliyattan kaçınarak gereksiz yere göz sulanmasıyla yaşamak zorunda kalabilmekte ve hayatlarının belli dönemlerinde çok şiddetli infeksiyonlar geçirmektedirler.

İrtibata geçeceğiniz hekimin oküloplastik cerrahi tecrübesi olması ameliyatın kısa süren, sorunsuz iyileşen ve başarı oranı çok yüksek bir cerrahi olmasını sağlayacaktır.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Muayenesi

Gözyaşı kanalının en iyi değerlendirilme yöntemi, deneyimli bir oküloplastik cerrah tarafından gözyaşı kanalına yerleştirilen bir kanül vasıtasıyla yapılan lavaj işlemidir. Bu işlemde kapak iç köşesinden başlayan gözyaşı boşaltım sistemine su verilerek kanalın sonlandığı burun içerisine suyun rahat geçip geçmediği incelenir. Herhangi bir aşamadaki tıkanıklığın yeri ve miktarının bu işlemle anlaşılması tedavi planlaması açısından çok önemlidir. Hafif tıkanıklıklıkların ya da kese içerisinden küçük birikintilerin olduğu durumlarda, bu işlem tedavi edici dahi olabilmektedir.

Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi

Göz sulanması eğer gözyaşı kanal tıkanıklığından kaynaklanıyorsa, tedavisi cerrahidir. Yeni bir kanal sisteminin açılması için günümüzde 3 yöntem mevcuttur.

Halk arasında ismi nedeniyle hoşa giden lazer yöntemi maalesef günümüzdeki en gelişmemiş ve başarı şansı en düşük olan yöntemdir. Körlemesine yapılan bu işlemde yumuşak doku aşırı ısıtılarak yandığı için tekrar kapanma olasılığı çok yüksektir ve gelişmiş ülkelerde asla kullanılmaz. Bunu haricinde endoskopik olarak burun içerisinden yaptığımız yöntem ve dışarıdan yaptığımız yöntemler başarı oranları yüksek yöntemlerdir.

Anatomik yapının tümüne hakim olma açısından başarı oranı daha yüksek olduğu için dışarıdan kesi ile yapılan yöntem tercih edilmektedir. Geliştirilmiş kozmetik kesiler sayesinde bu yöntemde iz kalma ihtimali yoktur ve sistemin girişinde olan problemlere başarılı müdahale şansı olan tek yöntemdir.

Kanal sisteminin giriş kısmının travma, nebde dokusu bırakıcı hastalıklar, şiddetli infeksiyonlar ve lazer cerrahisi nedeniyle tahrip edilmiş olduğu nadir durumlarda tecrübeli cerrahların yapabileceği cam tüp ameliyatı gündeme gelmektedir. Yine bu tip durumlarda alternatif olarak ya da aşırı sulanmanın gözyaşı üretimi fazlasından kaynaklandığı nadir durumlarda, gözyaşı üretimi yapan kesenin içerisine uygulanan botoks tedavisi ile de yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Çocuklarda Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi

Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisinde ise sondalama, balon uygulaması, tüp takma gibi alternatif yöntemler mevcuttur. Bu tedaviler hastanın yaşına, anatomik yapısına ve infeksiyonun şiddetine göre değerlendirilirler.

Göz sulanması sürekli mendille silme ihtiyacı doğuran ve sosyal açıdan çok rahatsız edici bir durum olmasının yanı sıra hastanın görme işlevini de bozan ciddi bir problemdir. Hem tanı, hem tedavi için bu konuda özel eğitim almış olan bir oküloplastik cerraha görünmek gereklidir. Tecrübeli ellerde bu durumun tıbbi veya cerrahi tedavilerle giderilebilmesi mümkündür.

Güncelleme Tarihi: 20.11.2023
Prof. Dr. Altuğ Çetinkaya
Editör
Prof. Dr. Altuğ Çetinkaya
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Prof. Dr. Altuğ ÇetinkayaProf. Dr. Altuğ ÇetinkayaOküloplastik, Orbital Cerrahi
0530 279 03150530 279 0315