Göz sulanması gündelik yaşamı çok zorlaştırır. Sürekli elde mendil gezmekten öte, sulanan gözlerle iyi bir görme sağlamak mümkün değildir. Nasıl ki suyun altında gözlerimizi açtığımızda bulanık görüyorsak, göz sulanması nedeniyle gözümüzün önünde sürekli su biriktiğinde de etrafı net göremeyiz.
Göz sulanması, şaşırtıcı olsa da bazen göz kuruluğundan kaynaklanmaktadır. Gözümüzün ön tabakaları kuruduğunda, beynimize daha fazla gözyaşı üretimi için sinyal gider ve beynimiz alelacele kalitesiz gözyaşı salgılanmasını başlatabilir.
Özellikle bir işe çok dikkatimizi verdiğimizde kapak kırpma refleksimiz oldukça azalır. Göz yaşı salınımı sadece kapak kırpıldığında gerçekleştiği için kırpma sayısı azaldığında gözümüz de kurumaya başlar. Uzun süre bilgisayar, tablet kullanımında, özellikle yüksek hızda araç kullandığımızda; dikkatli biçimde kitap okuduğumuzda, televizyon izlediğimizde gözlerimizde batma, kızarıklık olması ve durumu düzeltmek için aşırı sulanması da bu nedenledir. Bu durumlarda gözümüzü bilinçli olarak açıp kapamak ve kırpma sıklığımızı arttırmak fayda sağlayacaktır.
Suni gözyaşı damlası kullanmak da ilave katkı sağlayabilmektedir.
Göz sulanmasının diğer sık nedenleri arasında göze çapak kaçması, allerji, kirpik dibi iltihabı, kapak kenarı hastalıkları, göz yüzeyinin iltihaplanması (konjonktivit),kirpik batması, güneş ışıklarına aşırı maruziyet ve göz yaşı kanalının tıkanıklığı yer almaktadır.
Sizde bu durumların olup olmadığını anlamak için göz doktorunuza başvurmalısınız. Varsa yabancı cismin çıkartılması, kornea hasarı yapan hastalıkların teşhisi ve tedavisi, infeksiyonların tedavisi kalıcı hasarların önlenmesi açısından çok önemlidir. İçe dönen kapak ve kirpiklerin kalıcı cerrahi tedavisi mümkündür.
İltihap ve allerji durumlarında teşhise yönelik tedavi, şikayetlerinizi giderecektir. Çoğu durumda, güneş gözlüğü kullanmak, makyaj malzemesi değiştirmek, sıcak pansuman ya da kirpik dibi temizliği şampuanları kullanmak gibi doktorunuzun tavsiye edeceği basit önlemlerle şikayetleriniz giderilebilecektir.
Kanal tıkanıklığı varlığında, aralıksız sulanmayla beraber şiddetli çapaklanma ve sonunda tüm yüzü şişiren ciddi infeksiyonlar ortaya çıkabileceği için bu durumun cerrahi tedavisi gerekmektedir.
Söz konusu cerrahiler, bazen tecrübesi veya bilgisi olmayan hekimler tarafından abartılarak anlatılmakta, yanlış aktarımlar nedeniyle hastalar bu ameliyattan kaçınarak gereksiz yere göz sulanmasıyla yaşamak zorunda kalabilmekte ve hayatlarının belli dönemlerinde çok şiddetli infeksiyonlar geçirmektedirler.
İrtibata geçeceğiniz hekimin oküloplastik cerrahi tecrübesi olması ameliyatın kısa süren, sorunsuz iyileşen ve başarı oranı çok yüksek bir cerrahi olmasını sağlayacaktır.