Prof. Dr. Altuğ ÇetinkayaMENÜRandevuRANDEVU

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü nedir?

Göz kapağımızda eğer tek taraflı göz kapağı düşüklüğü mevcutsa, bu 2 farklı şekilde olabilir. Kapağımızın üzerindeki dokular, yani kaşımız, kapağın cilt ve cilt altı dokusu, yağ dokular ya da gözyaşı bezimiz asimetrik bir biçimde sarkmış olabilir. Bunlar genellikle sadece yaradılıştan kaynaklı estetik problemler şeklindedir ve yalancı kapak düşüklüğü olarak adlandırılır. Bazen de altta yatan bir hastalığa işaret edebilmektedirler.

Daha sık olarak ise tek taraflı ptozis mevcuttur yani kapağın kirpikli kenarının seviyesi aşağı inmiştir. Bu nedenle gözümüz daha kısık görünür. Bu durumun altında yatan en sık neden, kapağı kaldıran kas ve bileşenlerindeki esneme ve gevşemedir.

Doğuştan tek taraflı göz kapağı düşüklüğü neden olur?

Doğuştan göz kapağı düşüklüğü, şanssız bir şekilde göz kapağını kaldıran kas sisteminin gelişmemiş olduğu durumlarda görülür. Nadiren çift taraflı olan bu durum genetik olarak aktarılmaz. Bazen ağzımızı hareket ettiren kasların hareketi ile senkronize kapak hareketleri görülür. Bu duruma Marcus-Gunn çene-kırpma sendromu denilir.

Erişkinlerde tek taraflı göz kapağı düşüklüğü neden olur?

Erişkin kişilerde çoğunlukla yaşa/yaşlanmaya bağlı olarak tek taraflı göz kapağı düşüklüğü görmekteyiz. Sık göz ovuşturma, kontakt lens kullanımı, alerji veya enfeksiyon kaynaklı sık şişme atakları, travmalar, kapağı esneten geçirilmiş göz ve göz kapağı hastalıkları, geçirilmiş göz operasyonları da tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sebebi olabilmektedir.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü hastalık belirtisi midir? Tehlikeli midir?

Tek taraflı göz kapağı düşüklükleri olduka tehlikeli olabilir ve mutlaka deneyimli bir oküloplastik cerrah tarafından muayene ile değerlendirilmelidir. Altta yatan bazı çok tehlikeli orbital hadiseler ve nörolojik sebepler, körlüğe ve hatta ölüme yol açan hastalıklara işaret edebilmektedir.

Orbita tümörleri tek taraflı göz kapağı düşüklüğü yapabilmektedirler. Muayene esnasında tecrübeli bir oküloplastik cerrah bu durumu tespit edebilir; BT veya MR görüntüleme yöntemlerinden uygun olanı isteyerek teyid edebilir ve orbital cerrahisi ile bu durumu tedavi edebilir, ya da ameliyatla aldığı parçanın patolojik incelemesi sonrası onkolojiye yönlendirerek ilave tedavinin tamamlanmasını sağlar.

Nörolojik hadiselerin en tehlikelileri beyin veya omurilikten kaynaklı hadiselere işaret ederler. Beyin tümörleri, damar anomalileri, sinir felçleri, kanamalar tek taraflı göz kapağı düşüklüğü yapabilmekte ve göz hareketleri, kapak fonksiyonları, gözbebeği ve retina muayenesi içeren oküloplastik muayene ile tespit edilebilmektedirler.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sebeplerinden bir olan Horner Sendromunun en tehlikeli nedenleri akciğer pancoast tömürü ve genç hastalarda bulgu vermeden ilerleyebilen ve ölüme yol açabilen boyundaki şah damarının diseksiyonudur. Bu durumları alt ve üst göz kapaklarındaki seviye değişikliği ve gözbebekleri arasındaki boyut farkı ve etkilenen taraftaki göz bebeğinin ışığa verdiği cevaplarla tanıyabilmekteyiz.

İlaçlarla tedavi edilen ve çoğunlukla ameliyat gerektirmeyen Myasthenia Gravis denilen nörolojik hastalık da genellikle tek taraflı göz kapağı düşüklüğü yapar ve oküloplastik / nöro-oftalmolojik muayene ile hastaya gereksiz bir amekliyattan ve tanı konulmazsa gelişebilecek ciddi sağlık sorunlarından kurtarabilmektedir.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğünde bir gözümüz diğerinden daha kısıktır. Bu durum göz asimetrisi olarak algılanır, aynaya bakıldığında ve fotoğraf çekildiğinde optik illüzyon nedeniyle olduğundan da daha fazla hissedilir. Kısıklık çok fazla olduğunda o taraftaki göz diğerinden daha küçükmüş veya şaşılık varmış gibi de algılanabilmektedir.

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Ankara

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü tedavisi altta yatan sebebe göre değişmektedir. Altta yatan bir sebep varsa, bu durum muayene ile tespit edilebilmekte ve bu sebebin tedavi ile ortadan kaldırılması kapak düşüklüğü için de tedavi edici olmaktadır. Ancak, erişkinlerdeki tek taraflı göz kapağı düşüklüğünün sebebi büyük sıklıkla kas sistemindeki esnemedir ve tek tedavisi ameliyattır.

Doğuştan tek taraflı göz kapağı düşüklüğünün de tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat için farklı teknikler söz konusudur; uygun teknik, yapılacak olan muayenedeki düşüklük miktarına, göz kapağını kaldıran kas fonksiyonuna, damla testine alınan cevaba ve diğer oküloplastik muayenelere bağlıdır. Ameliyat, duruma göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilmektedir.

Göz kapağı düşüklüğünü kimler tedavi eder?

Göz kapağı düşüklüğü, altta yatabilecek hastalıklar da göz önüne alındığında mutlaka bu konuda tecrübeli bir oküloplastik cerrah tarafından değerlendirilmesi gereken önemli bir konudur. Göz kapağı cerrahi teknikleri ve tedavisi alanında deneyimleşmiş bir oküloplastik cerrah, hem ameliyat sürecinde hem de ameliyat sonrasında gözünüzün sağlığı açısından da oldukça faydalı olacaktır.

Güncelleme Tarihi: 16.09.2021
Prof. Dr. Altuğ Çetinkaya
Editör
Prof. Dr. Altuğ Çetinkaya
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Prof. Dr. Altuğ ÇetinkayaProf. Dr. Altuğ ÇetinkayaOküloplastik, Orbital Cerrahi
0530 279 03150530 279 0315