Göz yaşarması basit yorgunluktan allerjiye, göze çapak kaçmasından ciddi göz hastalıklarına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Dış ortama çok maruz kalan, yorulan ve kendisini zararlı durumlarda korumak isteyen gözümüzün yaşarması belli seviyeye kadara normal kabul edilebilir. Gözümüz kuruduğunda, bir çapak kaçtığında yüzeyini temizlemek ve iyi görme fonksiyonunu devam ettirebilmek için gözyaşı salgısını arttırabilir. Duygusal durumlarda da gözyaşı üreten beze giden beyin sinyalleri salgı üretimini arttırır. Allerjik durumlarda da gözyaşımız artar, gözlerimiz kızarır ve buna bağlı olarak görmemizde bozukluklar, gözde aşırı kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkar.
Kozmetik ürün kullanımına bağlı olarak da göz yaşarması ortaya çıkabilir. Çok kaliteli ürünler kullanırken dahi, gözümüzün hassas yapısı nedeniyle bazı reaksiyonlar gelişebilir ve göz kendini korumak için aşırı sulanma yapabilir. Bu tip durumlarda kullanılan malzemeyi bir daha kullanmamak gereklidir. Ayrıca, göz makyajı yaparken ne olursa olsun kullanılan malzemenin göz kenarına ve göz yüzeyine temas etmemesi gereklidir. Kalem çekerken kirpiklerin cilt kısmına ve dağılmayacak-suda erimeyecek mazlemeler kullanmalı, asla kapağın kirpiklerin arkasından kalan mukozal kenarına sürmemeliyiz. Bazen bu malzeme seçimi deneme yanılma metoduyla en doğrusunu bulmamızı gerektirmektedir.
Makyaj temizleyici kullanımı da çok önemlidir; gece göz makyajı ile uyumak pek çok göz problemine yol açabilmektedir. Temizleyici solüsyonlar çeşitlidir, göz doktorunuzdan bu konuda yardım alabilirsiniz. Ayrıca kapağı aşırı ovuşturmak ve göze aşırı bastırmaktan kaçınmalısınız.
Göz yaşarması sürekli oluyor ve aralıksız günlerce devam ediyorsa altta yatan sebep kanal tıkanıklığı olabilir. Bu nedenle oküloplastik cerrahi eğitimi olan bir göz doktoruna başvurmanız faydalı olacaktır.